0

Prošle zime Microsoft je najavio da će prekinuti podršku za Windows 7, 14. januara 2020. godine. Drugim rečima, kompanija neće objavljivati nikakva ažuriranja za operativni sistem – čak ni ključne bezbednosne zakrpe – posle tog datuma. Javnosti je trebalo skoro godinu dana da pređe na Windows 10, ali nemačka vlada se nije prebacila na vreme – prenosi PC Press.

Prema pisanju nemačkog lista Handelsblatt, nemačko savezno ministarstvo ima najmanje 33.000 računara koji i dalje rade pod operativnim sistemom Windows 7, i kao rezultat toga, moraće da plate Microsoft-u oko 887.000 dolara dodatnih naknada za ažuriranje bezbednosti.

Microsoft nudi produžena bezbednosna ažuriranja za poslovne i korporativne klijente, ali po ozbiljnoj ceni – ZDNet je izvestio da će kompanija naplaćivati 50 dolara po uređaju tokom prve godine doživotne podrške i da će se cena povećavati nakon svake dodatne godine. Kada organizacija ima desetine hiljada računara, te naknade se sabiraju brzo.

Održavanje hiljada računara težak je posao – virusi, malveri, ažuriranja softvera, problemi sa hardverom i greške korisnika čine gotovo beskonačnu listu obaveza za administratore. Ali kada se za operativni sistem najavi kraj podrške, nadogradnja na najnoviju verziju je obično primaran prioritet. Međutim, govorimo o vladinoj organizaciji, pa se očekuje nedostatak finansijske i tehničke ekspertize. Srećom, nadogradnja je mnogo lakša za kućne korisnike, koji još uvek mogu da iskoriste vreme za nadogradnju na Windows 10 besplatno.

(pcpress)

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Pojavile se prve fotografije Samsung Galaxy S20 telefona

Previous article

Nova Telekom ME aplikacija: donirajte za Dječju bolnicu, a Telekom duplira donacije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *