0

U okviru kampanje Dan bez telefona u saobraćaju 2019. Hrvatsko udruženje menadžera sigurnosti – HUMS pokrenulo je zanimljivi pilot projekt u partnerstvu s Gradom Zagrebom i kompanijom Elektromodul-promet. Postavili su, novi tip semafora s horizontalnom signalizacijom koji upozorava pješake na upaljeno crveno svjetlo, dok hodaju saobraćajnicama izgubljeni u ekranima svojih telefona.

Semafor je postavljen na raskrsnici zagrebačke Frankopanske i Ulice Gjure Deželića (između HNK i Muzičke akademije).

Ovaj je semafor, kojeg već zovu semaforom budućnosti, prvi put postavljen u Evropi, a njegove efekte na promjenu ponašanja pješaka i biciklista koji koriste telefon i prelaze raskrsnicu i saobraćajnicu mjeri se u okviru projekta Dan bez telefona u saobraćaju u saradnji s Fakultetom saobraćajnik nauka, odnosno njegovim Zavodom za saobraćajnu signalizaciju.

Rezultate će HUMS prezentovati 21. oktobra na državni Dan bez telefona u saobraćaju i to na konferenciji “Mi i naši gadgeti u saobraćaju”. Novi je semafor već prvi dan postao zagrebačka atrakcija, a mnogi su pješaci zadubljeni u svoj telefon pred pješačkim prelazom stali, jer ih je na crveno upozorio upravo novi semafor koji svjetlo baca i horizontalno i tako upozoravajuće zacrveni ekrane telefona, kažu iz ovog udruženja.

 

INSTAGRAM OPEN BALKAN

Vlasnici iPhone 11 telefona, žale se kako stakla na telefonima lako grebu

Previous article

Objavljena lista najpopularnijih emotikona u 2019. godini

Next article

You may also like

More in Novosti

Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *